dimecres, 15 d’agost del 2007

El temple de bel (Palmira)



El temple de Bel és l'edifici més espectacular de Palmira. Per sort, és la construcció més ben conservada, va sobreviure al terratrèmol de 1089. La prova és que el comte de Volney explica que, durant la seva estada a Palmira, hi va viure allà ja que era la casa d'uns pastors. Quin luxe!





El temple va ser construit el s. I aC. És un gran complexe dedicat a Bel (o Baal), una divinitat semítica amb múltiples manifestacions (que compta amb un altre magnífic temple a Baalbeck, al líban). A l'època helenística (i, posteriorment, romana) es va vincular a Zeus. Els palmirens l'adoraven com a déu Sol o Yarhibol, així està representat en alguns dels relleus que s'apilonen a l'entrada del temple (entre les ofrenes trobem fruites com la magrana, la pinya de pi i la tòfona, una de les mercaderies més sol·licitades de Palmira)





El complexe recull influències de molts pobles diferents. Per un costat es tracta d'un gran santurari helenístic format per una gran plaça porticada amb una temple situat al centre (no gaire lluny d'alguns fors romans). El temple estava envoltat per un peristil de columnes corínties (afegit ja de l'època augustea). L'entaulament està cobert d'una espècie de merlets babilònics en forma escalada molt característics de la zona (també es poden veure a Petra).



L'entrada al temple es feia per una gran porta adintellada estil assiri, sense frontó. Només un gran marc en forma de porta. La part inferior del dintell d'accès es troba actualment a terra. Si teniu paciència (o càmera) col·loqueu-vos a sota i descobrireu uns preciosos relleus, els més ben conservats del complexe (hi podem veure cavalls, amorets, victòries...)





La cel·la interior va ser convertida, posteriorment, en església bizantina i mesquita.



El temple conté una gran varietat d'escultura en forma de relleu. Normalment s'hi representen escenes d'ofrena o imatges bucòliques (vistes més amunt).

Una ofrena

Un altra.



Aquesta placa del s. II dC ja fa pensar en alguns tics de l'escultura romànica com ara la geometria dels plecs... Es tracta d'unes dones amb el cap cobert.

Molt a prop del temple de Bel trobem un petit teatre, molt restaurat.


Etiquetes de comentaris: ,

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici